Zie je al die toffe oorbellen langskomen van polymeerklei en wil dat ook wel doen, maar weet je niet waar te beginnen? Begin dan met het lezen van deze blog!
Wat is de beste klei?
De eerste keuze die je gaat maken is welke klei kies je?
Er zijn meerdere soorten polymeerklei verkrijgbaar. Je kunt het kopen bij goedkope winkels zoals de action, maar je hebt ook merkklei. De bekendste merken voor het maken van oorbellen zijn Fimo, Sculpey en Cernit. Maar je hebt ook nog merken zoals Das en Kato polyclay en Papa's clay.
Goedkopere soorten klei zoals die van de Action of een voordeelbox polymeerklei lijken misschien een leuke eerste stap, maar het nadeel van dit soort klei is dat het niet fijn werkt en snel breekt na het afbakken. Maak je de keuze voor deze klei dan kan je zomaar gaan denken dat je iets verkeerd doet. Dus begin bij het kiezen van een merkklei.
Wil je het eerst proberen? Dan kan je altijd kiezen voor een mixset van bijvoorbeeld fimoklei. Zoals de onderstaande.
Wat zijn de verschillen tussen bijvoorbeeld Fimoklei en Sculpey? De verschillende soorten klei zijn erg vergelijkbaar maar hebben allemaal zo hun eigen eigenschappen. Fimo soft is bijvoorbeeld lekker zacht en snel klaar voor gebruik. Sculpey souffle staat bekend om een mooie zijdeachtig resultaat en is ook snel mee te werken en Cernit staat vooral bekend om de mooie transparante klei. Ook zijn er per merk weer verschillende soorten klei verkrijgbaar. Bij Fimo kun je kiezen uit Fimo Soft, Fimo Proffesional, Fimo Kids, Fimo Leather, Fimo Doll en Fimo effect. Al deze soorten klei hebben zo hun eigen eigenschappen. Voor het maken van oorbellen is Fimo Soft en Fimo effect erg fijn.
Bij Sculpey zijn ook verschillende soorten klei beschikbaar zoals Sculpey Souffle, Sculpey Premo, En er is bijvoorbeeld ook Sculpey III (3) . Voor het maken van oorbellen kun je het beste gebruik maken van Sculpey Souffle of Sculpey Premo. Sculpey III is niet gemaakt voor het maken van dun uitgerolde objecten zoals oorbellen en is dus geen handige keuze voor oorbellen.
En dan is er ook nog Cernit klei. Bijvoorbeeld de Cernit Number one, Cernit Opaline en Cernit Translucent. Deze soorten zijn prima voor het maken van oorbellen, het nadeel van deze klei is dat het snel plakkerig wordt.
Met welke klei begin je? Het handigste als je begint met iets nieuws is dat je eerst 1 soort materiaal kiest. Zelf werk ik graag met Fimoklei. Als je wat meer ervaring hebt kun je gaan experimenteren met andere merken. Je kunt ook beginnen met verschillende merken, maar elke klei vraagt net weer een andere manier van conditioneren (klaar maken van de klei) en ook het afbakken is verschillend. Het beste begin je dus met 1 soort klei.
En dan is er nog de keuze van welke kleuren je koopt. Natuurlijk hebben de verschillende merken allemaal mooie kleurtjes te koop. Dan zou ik kiezen voor zo'n mixpak waarbij je van de verschillende kleurtjes een half blokje klei hebt.
Wat nog handiger is, is om een aantal basiskleuren aan te schaffen waar je onderling mee kunt mixen. Je hebt dus eigenlijk maar 5 kleuren nodig! Blauw, rood, geel, zwart en wit.
Zoals deze onderstaande kleuren, Fimo black, Fimo brilliant blue, Fimo Indian red, Fimo Sunflower en Fimo White.
Met deze kleuren zijn er weer heel veel andere kleuren mogelijk. Dat beschrijf ik in een ander blog 'Kleuren mengen'.
Wil je hier liever allemaal niet zelf over nadenken en uitzoeken hoe je het beste met de klei werkt? Dat hoeft ook niet! Om je op weg te helpen heb ik een cursus gemaakt. Hierbij help ik je opweg met het werken van Fimoklei. En als je kiest voor de cursus met het startpakket dan hoef je helemaal nergens meer over na te denken en kan je na ontvangst meteen beginnen! Hier kun je meer lezen of klik meteen om aan te schaffen.
Reactie plaatsen
Reacties
Opmerking. Ik vind de Cernit translucent klei erg plakkerig. Is het handig om de klei vooraf in de koelkast te leggen voordat je ze gaat gebruiken. Vraag: Hoe kun je een aangebroken pakje Cernit klei het best bewaren?
Vriendelijke groet,
Wil
Cernit Translucent is inderdaad erg plakkerig. Die van Fimo is eerst juist wat brokkelig, maar plakt ook na het conditioneren, zelf vind ik die fijner werken dan cernit, alleen is hij iets minder transparant. Eerst uitrollen en dan gewoon een tijdje aan de lucht laten drogen kan helpen. Als je het in de koelkast legt is het daarna lastig om mee te werken. Ik vind translucent klei zowiezo uitdagend om mee te werken.